Stedebouw & Architectuur > Publicatie over Rond is Gezond: 6 experts over ronde vormen in de architectuur

Debat

Georganiseerd door: Aleksandra Suchowska, OLA architecten
Met medewerking van: Mei architects and plannersStudio RAPRandstadnieuws, Thomas Van Rompay, Cristina Koetsier.

Diverse experts lopen warm voor ronde vormen in de architectuur. Mensen zouden er onder andere gelukkiger van worden.

Diverse professionals uit de architectuur, bouwwereld, overheid en technische universiteiten spraken onlangs tijdens het architectuurdebat ‘Rond is Gezond’ over de voordelen van rond bouwen.

Het debat werd georganiseerd door OLA architecten. Doel van het debat was om van gedachten te wisselen over de voordelen van organische architectuur. Hoewel rechthoekig bouwen zeer efficiënt en goedkoper is, biedt ronde architectuur volgens verschillende experts diverse voordelen ten opzichte van rechte bouwprocessen. Mensen zouden er onder andere gelukkiger van worden.

Om die stelling te staven wil OLA architectuur een onderzoek doen. Basis voor het onderzoek zijn twee villa’s: een organische en een vierkante. De villa’s worden betrokken door gezinnen met twee kinderen. Gedurende zes maanden worden de gezinnen mentaal en fysiek onderzocht door wetenschappers.

6 reacties van experts
Na een presentatie van Alekandra Suchowska, CEO van OLA, lieten diverse professionals hun licht schijnen op rond bouwen. Stedebouw & Architectuur zette de reacties van zes experts op een rijtje.

1. “Veel feiten die organische architectuur aantrekkelijker maken” – Aleksandra Suchowska, CEO OLA architecten

“Geïnspireerde ontwerpen komen bij mij direct voort uit mijn bewustzijn en gevoelens voor harmonie tussen mens en natuur. Er zijn veel feiten die de organische architectuur op een langere termijn aantrekkelijker maken. Onder andere de veiligheid, een natuurlijke warme en koude luchtcirculatie, een duurzame constructie die sterk genoeg is om aardbevingen te weerstaan, een binnenruimte die gemakkelijk schoon is te maken en schoonheid.” 

2. “Mensen blij en gelukkig maken” – Robert Winkel van MEI architecten

“We zitten in een transitie tussen oude en nieuwe tijden. We bouwen vierkant omdat het zo efficiënt is, maar hoe gaan we nu verder? Als het vervolgonderzoek ons laat zien dat rond gezond is, gaan we rond bouwen. Mensen blij en gelukkig maken, ik ben niet getrouwd aan vorm. Het voortgaand onderzoek zal mede een aanleiding moeten geven voor het ontwikkelen van een meer geïntegreerde organisch functionele architectuur in stadslandschappen. Dat vanuit het streven naar harmonie tussen mens en zijn wensen naar een blij en gelukkig makende architectuur en omgeving.”

3. “3D vormgeving biedt vrijheid en creativiteit” – Wessel van Beerendonk van Robotics, Architecture, Production (RAP) en 3D-printerspecialist

“Door de vrijheid en creativiteit in 3D vormgeving en de nieuwe mogelijkheden in 3D printen beschikken we over meer flexibiliteit in het creëren van zowel individueel wenselijke als harmonieuze architectuur vanuit de mens in relatie tot een natuurlijke evolutionaire omgeving. Het lopend onderzoek en de onderbouwing voor het motto ‘Rond is Gezond’, vormt de uitdaging naar de nieuwe architectuur en toekomstige ontwikkelingen op dit gebied.“

4. “Rond vraagt minder energie om naar te kijken” – Thomas van Rompay, psycholoog en assistent-professor aan de Universiteit Twente

“Rond vraagt minder energie om naar te kijken. Fundamenteel geeft het geen visuele vertraging dus werkt het beter. Scherpe vormen staan fundamenteel voor conflict.”

5. “Kinderen die in ronde vormen zaten werden blij en rustig” – Cristina Koetsier, psychomotorisch therapeut

“Bij rechte vormen zien we in observaties een instinctieve reactie: dit is van mij en dat is van jou, dus scheidingslijnen. Kinderen die in ronde vormen zaten werden blij en rustig.”

6. “In harmonie met onze DNA, ergonomie en ecologie” – Ger van Beek, editor Randstadnieuws

“Natuurlijke oervormen in een nieuwe architectuur. Intuïtieve creaties, volledig in harmonie met onze DNA, ergonomie en ecologie. De mens staat hierin volledig centraal met zijn natuurlijke behoefte aan warmte, balans en zijn beleving in wonen, werken en leefomgeving.”

http://www.stedebouwarchitectuur.nl/nieuws/261216/6-experts-over-ronde-vormen-in-de-architectuur

date article