De Wereld is Rond > Publicatie in Office Magazine > Joost Heessels

Publication

Geschreven door:  Joost Heessels, Directeur MagentaPublishing

We schrijven 2016. Wetenschappers komen er langzaam maar zeker achter dat de wereld om ons heen niet vierkant, maar rond is….

Klinkt vreemd? Toch is het zo. Een van de drijvende krachten achter die ontdekking is architect Aleksandra Suchowska. Vierkante vormen bepalen nu ons leefmilieu. Dat zal snel veranderen, stelt zij.

‘In onze leefomgeving staat de rechthoekige vorm centraal. Maar rond, afgerond en zacht is natuurlijk.’ Onder het motto “Rond is Gezond” verzorgt Suchowska, eigenaresse van het Rotterdamse OLA Architecten, momenteel een serie lezingen in het hele land. In november staat een grootschalig event in Rotterdam gepland “Rond is gezond, architectuur van de
Toekomst”, waar ook Rijksbouwmeester Floris Alkemade, CEO Job Dura van Dura Vermeer en presentator Wilfred de Jong zijn uitgenodigd om te spreken.

De gedreven architecte onderbouwt haar stelling met wetenschappelijk onderzoek. Er zijn verschillende onderzoeken die aangeven dat mensen de voorkeur hebben voor afgeronde vormen. Het is innovatie, omdat direct wetenschappelijk bewijs van haar stelling vooralsnog ontbreekt.

Gelukkiger
Bij een van die onderzoeken konden mensen bij een uitgebreid arsenaal aan foto’s aangeven welke afbeelding het beste gevoel gaven. In 65 procent van de gevallen was dat bij foto’s met ronde vormen.
Ander onderzoek wijst uit dat mensen gelukkiger én gezonder zijn als ze wonen in een omgeving die ze als mooi ervaren en ze een goed gevoel geeft.
Een derde wetenschappelijke onderbouwing die de architecte in haar betoog gebruikt, is onderzoek naar hersenactiviteiten bij verschillende vormen. Zo blijken vierkante objecten het deel van de hersenen te activeren waar de angst zit. Ronde vormen prikkelen juist het deel dat beloning wordt activeert. ‘Als je die onderzoeken samenvoegt, kom je tot de conclusie; rond is gezond.’

Suchowska zoekt voortdurend naar een verdere onderbouwing. Zo wil ze een organische én vierkante villa naast elkaar realiseren, om de bestaande onderzoeken aan haar visie te toetsen. ‘Mijn missie? Ik wil een hemel op aarde creëren voor de mensen via de architectuur. Anderen inspireren en begeleiden om deze visie verder uit te dragen en toe te passen.’

Goedkoper
‘We zijn in transitie’, stelt ze vast. ‘Steve Jobs was een voorloper, dat zie je in de producten van Apple, en in het nieuwe ronde, hoofdkantoor in Sillicon Valley. Gebruik van ronde vormen in de bouw is nu vaak tot drie keer duurder. Door de komst van 3d printing in de bouw gaat dat veranderen. De vorm maakt dan niet meer uit voor de prijs. Er worden nu al complete villa’s geprint, die ontwikkelingen gaan snel.’ Ronde vormen zijn niet alleen mooi en gezond, maar vaak ook praktisch. Zo laat een koepel de lucht circuleren en creëert zo natuurlijke ventilatie. Het slijt minder en is eenvoudiger
schoon te maken.

Interieur
Als architecte Suchowska richt zich op de vorm en minder op zaken als licht, materialen en inrichting. Toch denkt ze dat de opkomst van natuurlijke vormen ook hier een rol gaan spelen.

‘In de toekomst zullen we veel minder materialen, texturen en kleuren gebruiken. Iedereen doet nu maar wat en dat creëert veel onrust. En dat terwijl kleur, materiaal en licht heel bepalend zijn voor de stemming. Ronde vormen kunnen in interieurs een belangrijke rol spelen, denk aan zaken als akoestiek en luchtkwaliteit. Daarnaast dempen ronde vormen agressiviteit en maakt het dat mensen zich beter voelen. Goed voor gezondheid en geluk.’
Daarbij is de transformatie naar ‘Rond is Gezond’ in een bestaande inrichting relatief eenvoudig toe te passen. De architecte laat een eenvoudig voorbeeld zien op haar eigen kantoor. Hierbij loopt het tapijt natuurlijk als een plint een stuk tegen de wand op. Ze is het tapijt eigenhandig met een stanley mes te lijf gegaan. Het resultaat onderschrijft haar stelling en is mogelijk de eerste stap in de innovatie naar de afgeronde wereld zoals zij die voor ogen heeft.
 

date article