Bouwkwaliteit in de Praktijk. Onderdeel van Cobouw > Rond is Gezond: Organische vormen dragen bij aan de gezondheid

Cobouw

"Rond is Gezond" gepubliceert in "Bouwkwaliteit in de Praktijk": 
Tekst: Katja van Roosmalen, MKBjournalist.nl

Ronde vormen hebben een positieve invloed op het welbevinden van mensen. Niet alleen psychisch, ook fysiek. Waarom wordt er in de architectuur dan nog zo veel in vierkante vormen gedacht? Die vraag stelde Aleksandra Suchowska van OLA Architecten zich een paar jaar geleden.

“Als iemand zich comfortabel voelt in een ruimte dan heeft dat een positieve invloed op de psyche en indirect op de fysiek”, legt Suchowska uit. “Er zijn zelfs internationale onderzoeken naar verricht.
Een van de bevindingen was dat 62% van de mensen organische vormen mooier vindt dan vierkante.
Waarom wordt daar in de architectuur dan zo weinig rekening mee gehouden?” Dat kan volgens haar zijn uit kostenoverweging, maar ook uit gewoonte. “Waar het mij om gaat is dat we daar bewuster
mee bezig zijn. Technisch zijn er namelijk steeds minder beperkingen om organisch te bouwen en bijvoorbeeld 3D-printen maakt het ook meer betaalbaar. Daarnaast heeft rond bouwen een aantal andere voordelen. Ronde hoeken zijn veiliger, er ontstaan minde koudebruggen, de luchtcirculatie is beter en de constructie – in bijvoorbeeld aardbevingsgebieden – is steviger.”

Volgens Suchowska is de gebouwde omgeving van grote invloed op het brein. “Onbewust zijn we er de hele dag mee bezig, zowel op straat als in het interieur. Wat ik wil bereiken is dat architecten anders naar die omgeving kijken en dat iedereen zichzelf de vraag stelt: wat vind u mooi en waar voel ik me prettig? Het is namelijk niet voor niets dat bijvoorbeeld in een spa – waar mensen komen ter ontspanning - vaak ronde vormen worden gebruikt. En ook in de natuur domineren zachte vormen.” Om de discussie hierover op gang te brengen en verder te kunnen onderzoeken welke invloed vorm heeft op de gezondheid, organiseerde OLA Architecten het debat ‘Rond is gezond!’. “We willen inspireren en architecten tonen dat het ook anders kan. Daarnaast willen we de stelling dat rond gezond is wetenschappelijk nader onderbouwen. Om dat te bereiken gaan we twee projecten realiseren, waarin twee gezinnen wonen. Beide gebouwen zullen qua licht, kleur en materialisatie gelijkwaardig zijn. Alleen de vormen verschillen. Zo willen we meten welke invloed vorm heeft op het welzijn.” 

www.omgevingindepraktijk.nl
www.nbd-online.nl

Tags
date article